„Restart – Program čišćenja organizma“ – 10.05.2024.

Aditivi i deca: Sve što roditelji treba da znaju

deca i aditivi

Često vodimo računa da za naše dete odaberemo najbolje patike, najlepši duks, najkvalitetniju školu, ali, da li vodimo računa o tome šta naše dete na dnevnom nivou unese u svoj organizam? Šta je to sa čim njegove ćelije interaguju, šta je to što stiže do njegove krvi, njegovih organa? Šta je to što jača ili slabi njegov organizam?

Zbog brzih stilova života, nekada je lakše samo kupiti “5 minuta pire”, supu iz kesice, gotovi sladoled iz plastike, mleko iz tetrapaka, čips umesto hrskavog čipsa (čitaj: krompira) iz rerne… Lakše jeste, ali da li je zdravije?

Pregledni članak Američke akademije za pedijatriju (AAP), „Aditivi za hranu i zdravlje dece“, objašnjava da sve veći broj studija ukazuje na to da neki aditivi za hranu mogu ometati hormone, rast i razvoj dece, povećati rizik od gojaznosti kod dece, izazvati hiperaktivnost, brojne alergijske reakcije i oslabiti imunitet.

Deca su posebno izložena negativnom dejstvu ovih supstanci, jer se veliki broj njih dodaje po pravilu “quantum satis” (po potrebi), u istim količina u kojima se dodaju i za odrasle osobe. U vidu se mora imati činjenica da je kod odraslih osoba, organizam “veći”, veća je površina po kojoj se raspodeli ista količina aditiva koja se raspodeli po dečijem, “manjem” organizmu. Nije ista koncentracija i ne deluje isto kada roditelj (čija je ukupna površina organizma veća) i kada dete popije čokoladno mleko sa karagenanom (E407) ili pojede čajnu kobasicu sa nitritima (E249, E250) ili popije sok sa košenila crvenom bojom (E124) . To je kao kada kašičicu peska dodate u šoljicu i u flašu vode. Pesak će više zaprljati vodu u šoljici, zar ne?

Najčešći aditivi koji mogu prouzrokovati zdravstvene probleme kod dece su veštačke boje i nitriti/nitrati.

Veštačke boje pripadaju grupi aditiva sa oznakom E100-E199, a medju onima koji najviše mogu poremetiti zdravlje dece nalaze se:

1. E102 (tartrazin)

2. E104 (hinolin žuta)

3. E110 (Žuta sanset)

4. E122 (Karmoizin, Azorubin)

5. E124 (Košenila crvena A)

6. E129 (Allura Crvena)

vestacke-boje

Ove boje, koriste se u dosta namirnica, uključujući dečija bezalkoholna pića, slatkiše, kolače, gumene bombone, žvakaće gume (detaljan snimak o tome možete pogledati ovde).

Zbog činjenice da ove veštačke boje mogu prouzrokovati hiperaktivnost kod dece, proizvodjači su dužni da na deklaraciji navedu “Može prouzrokovati hipreaktivnost i poremećaj pažnje kod dece”. Obratite pažnju na proizvode u kojima se nalaze ovi aditivi, sigurno ćete pronaći i ovo navodjenje.

Nitrati/nitriti su aditivi koji se najčešće koriste za konzervisanje mesnih preradjevina i sireva. Povezni sa tumorom u crevima i nervnom sistemu, kao i sa problemima pri radu štitne žlezde.

Izbegavanje hrane sa aditivima može biti korak ka zdravijim stilovima života za celu porodicu. Ukoliko imate bilo kakve sumnje, obratite se pedijatru (koji se razume u dejstvo aditiva na organizam) za savet. Zajedničkim snagama, možemo se pobrinuti za zdravlje naše dece i omogućiti im zdraviju i srećniju budućnost.

Izvor: LINK

Nedavni članci

Namirnice koje podstiču čišćenje jetre

Namirnice koje podstiču čišćenje jetre

Može li se jetra očistiti i mora li se redovno čistiti?  Može se očistiti i regenerisati, ali ne mora se nužno čistiti. Tačan odgovor leži u tvojim navikama.  Kada jetra zataji, pati ceo organizam. Onoga trenutka kada procenat masnoća u

Pročitajte više >>
napravi-svoj-zeleni-smuti

Napravi svoj zeleni smuti

Zeleni smutiji su najčešće nešto što poziva na neukusno, ali ovaj menja poglede i zove vas da ga ponovo napravite. Sve što je potrebno jeste 5 minuta vremena i svega par sastojaka. Isprobajte, pa javite rezultat.  Sastojci: Priprema: Sve sastojke

Pročitajte više >>
BLOG-thumbnail-navike-zdravih-ljudi

7 Navika super-zdravih ljudi

1. IMAJ DORUČAK Studije pokazuju da su ljudi koji imaju zdrav doručak produktivniji, a deca koja jedu jutarnji obrok imaju bolji rezultat na testovima. Zdrav doručak pokreće metabolizam i sprečava da se kasnije prejedeš. Prilagodi doručak svojim potrebama, samo ga nemoj preskočiti.

Pročitajte više >>