„Restart – Program čišćenja organizma“ – 10.05.2024.

Prolećni eliksir zdravlja: Pesto od sremuša

Sremus

Šta kada dodje proleće i nastupi prolećni umor? Malaksalo hodamo kroz svakodnevicu, vučemo se umorni od masnoća i težine hrane koju smo unosili prethodnih meseci, pijemo kafu za kafom kako bi se nivo energije podigao i kako bi pregurali dan, ali dugotrajnog rešenja nema. 

Naime, dugotrajnog rešenja ima! Priroda je sve osmislila baš kako treba. Zdravija ishrana, hladno cedjeni sveži sokovi, uz dodatak svežih salata idealni su za rešavanje prolećnog umora, a jedna biljka – divlji beli luk ili sremuš se posebno izdvaja kao biljka koja ima brojne pozitivne uticaje na naše zdravlje. 

Zdravstvene prednosti sremuša:

  1. Imunološka potpora: Bogat je antioksidansima koji pomažu u jačanju imunog sistema i u borbi protiv infekcija.
  2. Kardiovaskularno zdravlje: Istraživanja pokazuju da sremuš može pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.
  3. Protivupalna svojstva: Aktivni sastojci sremuša mogu pomoći u ublažavanju upala u telu.
  4. Probavni sistem: Sremuš podstiče zdravu probavu i može pomoći u održavanju ravnoteže crevne flore

Sremuš je omiljeni sastojak u mnogim kuhinjama širom sveta. Njegov blagi, ali karakterističan ukus podseća na kombinaciju belog i crnog luka, što ga čini izvrsnim dodatkom salatama, umacima, supama, jelima od testenine, kao i za ukusne pesto umake ili namaze. Takođe se koristiti i za pripremu domaćih ulja, sirćeta ili začinjenih putera. 

Gde naći i kako koristiti sremuš?

Sremuš se obično može naći u šumamama sa vlažnim tlom, u rano proleće. Listovi imaju duguljaste, uske listove. Pri sakupljanju je veoma važno prepoznati biljku i birati samo čiste, nezagađene primerke. Konzumira se sirov ili kuvan.

pesto od sremusa

Pesto od sremuša:

  • 3-4 veze sremuša
  • 50g badema
  • 3-4 kašike maslinovog ulja (hladno ceđeno, ekstradevičansko)
  • 2-3 kašike parmezana
  • So, po ukusu
  • sok od limuna, po ukusu

Nedavni članci

Namirnice koje podstiču čišćenje jetre

Namirnice koje podstiču čišćenje jetre

Može li se jetra očistiti i mora li se redovno čistiti?  Može se očistiti i regenerisati, ali ne mora se nužno čistiti. Tačan odgovor leži u tvojim navikama.  Kada jetra zataji, pati ceo organizam. Onoga trenutka kada procenat masnoća u

Pročitajte više >>
napravi-svoj-zeleni-smuti

Napravi svoj zeleni smuti

Zeleni smutiji su najčešće nešto što poziva na neukusno, ali ovaj menja poglede i zove vas da ga ponovo napravite. Sve što je potrebno jeste 5 minuta vremena i svega par sastojaka. Isprobajte, pa javite rezultat.  Sastojci: Priprema: Sve sastojke

Pročitajte više >>
BLOG-thumbnail-navike-zdravih-ljudi

7 Navika super-zdravih ljudi

1. IMAJ DORUČAK Studije pokazuju da su ljudi koji imaju zdrav doručak produktivniji, a deca koja jedu jutarnji obrok imaju bolji rezultat na testovima. Zdrav doručak pokreće metabolizam i sprečava da se kasnije prejedeš. Prilagodi doručak svojim potrebama, samo ga nemoj preskočiti.

Pročitajte više >>