„Restart – Program čišćenja organizma“ – 10.05.2024.

Supe iz kesica

supe iz kesice

Supe iz kesica – tačno je, imaju bezbroj prednosti, jednostavne su za pripremu, jako ukusne, dovoljno slane, ali da li ste se nekada zapitali od čega je napravljen prah iz kesice za supu i koliko su zapravo takve supe zdrave za naš organizam?

Savršeni ukus u većini slučajeva potiče od veštačkih pojačivača aroma, aditiva pod oznakom E620-E635, koji se dodaju sa ciljem povećanja prisutnih aroma u prerađenom proizvodu. Zahvaljujući ovim supstancama, supe dobijaju ukus koji nas mami da ponovo za tu supu damo novac, a to je ono što pogoduje proizvođaču, ali ne i našem organizmu.

Ovakvi aditivi ne ostvaruju benefit po naše zdravlje, a neki od njih, usled duže primene, mogu imati neželjena dejstva, kao što je neurotoksičnost. Neurotoksini su neurološki štetne materije, koje mogu negativno da utiču na tkivo u razvojnom periodu, kao i na već zreli nervni sistem. Kako bi izbegli u supi aditive sa potencijalnim neutoksičnim delovanjem, važno je da vodimo računa prilikom odabira kesice supe i čitamo sastav supe, koji je naveden pozadi kesice. 

Zvanično, pojačivači aroma koji se mogu pronaći u supama iz kesice, dele se na 3 grupe:

  1. Glutaminska kiselina i njene soli (E620-E625)
  2. Guanilna kiselina i njene soli (E626-E629)
  3. Inozinska kiselina i njene soli (E630-E635)

S obzirom na to da proizvođač supe, prilikom navodjenja sastava, nije dužan da stavi lako prepoznatljivu ‘E’ oznaku i broj (npr E621, E623, E626…), umesto ‘E’ oznake može napisati pun naziv dodatog aditiva, koji veoma često populaciji nije poznat. 

Upravo zbog toga, u nastavku se nalazi spisak aditiva, koji se mogu naći u supama iz kesica, a koji potencijalno, pored neurotoksičnosti, mogu ostvariti neželjene efekte kao što su ubrzano lupanje srca, česte glavobolje, bronhospazam, osećaj malaksalosti i razna neurološka oboljenja (multiplaskleroza, Parkinsonova bolest, Alchajmer…).

  • E620 – Glutaminska kiselina
  • E621 – Mononatrijum-glutaminat
  • E622 – Monokalijum-glutaminat
  • E623 – Kalcijum-diglutaminat
  • E624 – Monoamonijum-glutaminat
  • E625 – Magnezijum-fdiglutaminat
  • E626 – Guanilna kiselina
  • E627 – Dinatrijum-guanilat
  • E628 – Dikalijum-guanilat
  • E629 – Kalcijum-guanilat
  • E630 – Inozinska kiselina
  • E631 – Dinatrijum-inozinat
  • E632 – Dikalijum-inozinat
  • E633 – Kalcijum-diinozinat
  • E634 – Kalcijum -5’-diribonukleotidi
  • E635 – Dinatrijum -5’-ribonukleotidi

Osim navedenih aditiva (E620-E635) u supi ne želimo ni maltodestrin, palminu mast, sojin lecitin (organski je prihvatljiv), glukozni sirup, kao ni veštačke boje. Najčešće dodavana veštačka boja u supe iz kesica je E150a (karamel obična) koja kod pojedinih ljudi/dece može biti okidač za razvoj alergijskih reakcija (atopijski dermatitis, ekcem, koprivnjača).

Za kraj, ono što je važno zapamtiti i napraviti razliku: supe jesu zdrave, ali domaće supe, napravljene od šargarepe, peršuna, belog luka, celera, paškanata, supe koje obiluju vitaminima i mineralima. Kada supu pravimo od praha, tada dobijemo samo, u najvećem broju slučajeva, veštački obojenu tečnost za hidriranje bogatu aditivima, koji vrlo često mogu poremetiti naš zdravstveni balans organizma.

Nedavni članci

Namirnice koje podstiču čišćenje jetre

Namirnice koje podstiču čišćenje jetre

Može li se jetra očistiti i mora li se redovno čistiti?  Može se očistiti i regenerisati, ali ne mora se nužno čistiti. Tačan odgovor leži u tvojim navikama.  Kada jetra zataji, pati ceo organizam. Onoga trenutka kada procenat masnoća u

Pročitajte više >>
napravi-svoj-zeleni-smuti

Napravi svoj zeleni smuti

Zeleni smutiji su najčešće nešto što poziva na neukusno, ali ovaj menja poglede i zove vas da ga ponovo napravite. Sve što je potrebno jeste 5 minuta vremena i svega par sastojaka. Isprobajte, pa javite rezultat.  Sastojci: Priprema: Sve sastojke

Pročitajte više >>
BLOG-thumbnail-navike-zdravih-ljudi

7 Navika super-zdravih ljudi

1. IMAJ DORUČAK Studije pokazuju da su ljudi koji imaju zdrav doručak produktivniji, a deca koja jedu jutarnji obrok imaju bolji rezultat na testovima. Zdrav doručak pokreće metabolizam i sprečava da se kasnije prejedeš. Prilagodi doručak svojim potrebama, samo ga nemoj preskočiti.

Pročitajte više >>