„Restart – Program čišćenja organizma“ – 10.05.2024.

Namirnice koje podstiču čišćenje jetre

Raw Carrot Kitchen (1)

Može li se jetra očistiti i mora li se redovno čistiti? 

Može se očistiti i regenerisati, ali ne mora se nužno čistiti. Tačan odgovor leži u tvojim navikama. 

Kada jetra zataji, pati ceo organizam. Onoga trenutka kada procenat masnoća u jetri predje 5% ukupne težine tkiva jetre, znaj da zalaziš u zonu “masne jetre”, iako veoma često nećeš imati nikakve vidljive simptome. Podmuklo stanje. Nešto se dešava unutar organa, stanje nije sjajno, a ti to čak ne možeš ni primetiti. Ukoliko je svakodnevno opterećuješ nezdravim mastima, ne očekuj jetru kao kod vitalnog mladića, već se zapitaj odakle da počneš sa oporavkom i kako stati na put lošim navikama. 

Uvođenje određenih namirnica u ishranu može pomoći u podršci regeneraciji i čišćenju jetre.

Evo nekoliko namirnica koje se često preporučuju zbog svojih povoljnih efekata na jetru:

Artičoka

Artičoka sadrži cinarin, jedinjenje koje podstiče proizvodnju žuči i pomaže u eliminaciji toksina iz jetre. Takođe ima antioksidativna svojstva koja podržavaju opšte zdravlje jetre.

Cvekla

Cvekla je bogata antioksidansima i betainom, što pomaže u detoksikaciji jetre. Pored toga, cvekla može povećati nivo enzima u jetri koji pomažu u razgradnji toksina.

Limun

Limun je pun vitamina C, koji je ključan za proizvodnju enzima koji podržavaju funkciju jetre. Limunska kiselina takođe pomaže u otapanju kamenaca u žuči.

Đumbir

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u poboljšanju cirkulacije. Takođe podstiče proizvodnju enzima u jetri koji igraju ulogu u detoksikaciji organizma.

Maslinovo ulje

Nezasićene masne kiseline u maslinovom ulju pomažu u smanjenju upala u jetri. Takođe podržava proizvodnju žuči, što olakšava varenje masti.

Kurkuma

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, ima snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja i podsticanju regeneracije tkiva.

kurkuma

Kelj

Kelj je bogat vlaknima i fitonutrijentima koji podržavaju detoksikaciju jetre. Takođe sadrži glukozinolate, koji se konvertuju u spojeve koji podržavaju procese detoksikacije.

Šargarepa i repa

Bogate su biljnim flavonoidima i beta-karotenom koji potpomažu detoksikaciju. Takođe pružaju antioksidanse i podržavaju opšte zdravlje jetre.

Crni luk

Sadrži sumporne spojeve koji podržavaju detoksikaciju jetre. Takođe ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Čaj od korena maslačka

Maslačak je jedan od najboljih prirodnih lekova za zdravlje jetre, a njegov koren poboljšava varenje i čisti jetru od toksina.

Sve ove namirnice, beskorisne su ukoliko nastaviš sa unosom nezdravih masti, zato na prženje hrane zaboravi, prebaci se na zdraviju opciju i odaberi dinstanje, kuvanje ili konzumiranje sirove, uravnotežene ishrane. Unosi dovoljno vode, izbegavaj prekomerenu konzumaciju alkohola i rafinisane hrane i već si na boljem putu, nego pre ovog teksta.

Ukoliko ti je potreban tačan recept i instrukcije o čišćenju jetre, pogledaj moje gostovanje u Rts Ordinaciji, nadam se da će biti korisno:

Nedavni članci

napravi-svoj-zeleni-smuti

Napravi svoj zeleni smuti

Zeleni smutiji su najčešće nešto što poziva na neukusno, ali ovaj menja poglede i zove vas da ga ponovo napravite. Sve što je potrebno jeste 5 minuta vremena i svega par sastojaka. Isprobajte, pa javite rezultat.  Sastojci: Priprema: Sve sastojke

Pročitajte više >>
BLOG-thumbnail-navike-zdravih-ljudi

7 Navika super-zdravih ljudi

1. IMAJ DORUČAK Studije pokazuju da su ljudi koji imaju zdrav doručak produktivniji, a deca koja jedu jutarnji obrok imaju bolji rezultat na testovima. Zdrav doručak pokreće metabolizam i sprečava da se kasnije prejedeš. Prilagodi doručak svojim potrebama, samo ga nemoj preskočiti.

Pročitajte više >>